Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Алфа Рисърч: ГЕРБ-СДС е категоричен лидер, ПП-ДБ и „Възраждане“ спорят за второто място

Политика

Алфа Рисърч: ГЕРБ-СДС е категоричен лидер, ПП-ДБ и „Възраждане“ спорят за второто място

Алфа Рисърч: ГЕРБ-СДС е категоричен лидер, ПП-ДБ и Възраждане спорят за второто място - Tribune.bg
Снимка:

7 политически формации биха влезли в бъдещото 51-о Народно събрание, показва изследването на електоралните нагласи на „Алфа Рисърч“ три дни преди вота в неделя.

ГЕРБ-СДС получава подкрепата на 26,5% избиратели и е категоричен лидер.

Разликата между второто и третото място, както и между четвъртото, петото и шестото е изключително малка.

ПП-ДБ има 14,9% подкрепа, „Възраждане“ им диша във врата с 14,2% подкрепа.

Разцепилото се на поддръжници на Ахмед Доган и поддръжници на Делян Пеевски две крила на ДПС също е с минимална разлика помежду си. Алианс за права и свободи (АПС) получава 7,9% подкрепа, а ДПС-Ново Начало 7,4% и третата формация, която според „Алфа Рисърч“ се бори за място напред е БСП – Обединена левица със 7.2% подкрепа.

„Има такъв народ“ е с вот от 6,1% и се явява седмата формация в бъдещото Народно събрание.

МЕЧ, „Синя България“ и „Величие“ остават под чертата.

3% са хората, които ако изборите са днес, ще отбележат възможността „Не подкрепям никого“ в бюлетината.

Имаме вяла, апатична кампания, насочена към твърдите ядра. Това коментира социологът Павел Вълчев от "Алфа рисърч" пред БНТ.

За 56% не е имало индикация за предизборна кампания в техните населени места. 14% споделят за конфронтация в кампанията в техните населени места. 13% пък казват, че се раздават стимули за гласуване.

Във всяка една политическа предизборна кампания основните компоненти и послания излизат от лидерите по националните медии. А същинската кампания, убеждаването на хората, се извършва по места. Липсват ли такива срещи на политиците с хората, ние можем да предположим, че и този път апатията ще надделее, заяви социологът Боряна Димитрова пред БТВ.

Ако търсим отговор на въпроса: "Как хората оценяват атмосферата в тяхното населено място?", виждаме не много убедителни реакции от страна на хората.

В над половината от случаите хората казват, че по нищо не личи, че идват избори. Отделно се предлагат стимули и процентът на тези хора, които го признават, не е никак малък.

Избирателят е раздира от това, че не личи да идват избори, а от друга страна наличието на конфликти, добави още социологът. 

Кампанията се разпределя между апатията и известно напрежение, така бих обобщила. Остават едни 72 часа, да видим, но нещата не изглеждат жизнерадостни от факта, че идват избори. 

По предварителна регистрация - близо 70 на 100 към този момент не желаят да се включат в тези избори. Около 32 % или 2 милиона и 200 казват, че биха участвали. 

Възможно е да имаме вариране накрая, когато бъдат обявени резултатите. Дори и да има известна мобилизация, тя по-скоро би формирала вълничка, а не вълна, коментира Димитрова. 

Струва ми се, че този тип косвен натиск - дори и твърдите ядра биха могли да бъдат бойкотирани. Самите политици на тази кампания може би се оказаха демотивирани да водят кампании. Можем да го разберем - 7-ми поред избори, но защо тогава го правим? Защо влизаме постоянно в едни и същи обувки без да излизаме с решение. 

Нямаме начин в една анкета да изясним дали са купувани гласове или дали има друг вид принуда. Но не е тайна, че вотът по места зависи много често от подобен тип фактори. Не можем да си затваряме очите каква е атмосферата в тези населени места. 

Да, когато хората кажат директно - да, предлагат се стимули, става съвсем ясно. Затова е и демотивацията на голяма част от хората да гласуват. Това е по-сериозната и дългосрочна вреда от различните механизми.

Трябва да сме наясно, че ние бихме имали рекордно нисък праг за прескачане, което създава и доста тревожна картина за фрагментиране на парламента. 

Виждаме лека мобилизация при ГЕРБ-СДС, най-вече заради тяхната заявка, че този път ще направят всичко възможно, за да се сформира правителство. А дали противоречивите изказвания от последните дни, че това може и да не се случи, могат да доведат и до обратен развой. Трудно е да кажем още, защото вече да сформирани твърдите ядра, заяви още Боряна Димитрова.

Приблизителната оценка показва между 70 и 75 мандата, което е далеч от това, което трябва да се случи. Много е крехка мотивацията. Засега ГЕРБ-СДС имат малка преднина пред останалите сили.

Възраждане продължава да търпи щетите от други партии като "Меч", "Величие", докато ПП-ДБ, за добро или за лошо, няма големи конкуренти в своето пространство.

И двете формации на ДПС са много близки резултати, а разликата, чисто статистически, се състои в следното - дължи се преди всичко на висок дял на хора, които сега реагират по-активно. Забелязва се висока мобилизация на ДПС-Ново начало. Ще следим и какво ще е разпределението на вота от Турция, който  ще бъде разпределен по между двете формации. Там никой не прави проучвания, така че ще видим за първи път.

БСП е в негативен тренд засега. Не може да разшири електоралния си корпус към момента.  

Изненадата "Величие" танцува само едно лято. Хората бързо се разочароват и търсят друга алтернатива. "Меч", "Синя България

Виждаме най-голям шанс за 7-партиен парламент и вероятен шанс за още само една, осма партия. Все пак се надяваме избирателите да кажат своята дума, след което политиците да успеят да сформират правителство, изтъкна Димитрова.

Социологът Павел Вълчев не очаква разширяване на подкрепата за партиите. 30-32% се очаква да е избирателната активност. Кампанията не е успяла да потикне повече хора да отидат до урните, категоричен бе Вълчев. Почти половината от българите не са усетили по нищо, че предстоят избори, по думите му. Той не очаква някакъв сериозен ръст на активността.

Проучването на „Алфа Рисърч“ е проведено в периода 20 – 23 октомври сред 1000 пълнолетни лица и е финансирано със собствени средства.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети